JOM JADI "DOWNLINE" NASIHANGIT

25 February 2012

2 OPERASI LANUN SOMALIA (11 GAMBAR)


Sebut jer lanun Somalia, pasti kita semua warga Malaysia tidak dapat melupakan insiden dimana mereka ini telah berjaya menawan kapal dagang Malaysia iaitu Mt Bunga Laurel. Kini, Teluk Eden kerap dikawal oleh kapal ketenteraan bagi mengelakkan insiden ini berlaku. Tahukah korang macam mana proses para lanun ini menjalankan aktiviti mereka ini? Jom kita merungkai persoalan ini. :3Untuk pengetahuan korang semua, lanun Somalia ini bukannya tak profesional. Malah mereka terdiri daripada bekas askar, nelayan dan juga pakar komputer. Namun, oleh kerana desakan hidup dan mahu cepat senang, mereka memilih haluan kiri. 

Pada peringkat awal, sebuah kapal akan ditawan bersenjatakan RPG dan pistol automatik. 


Setelah mencapai persetujuan dengan pihak berkuasa tentang wang tebusan, mereka akan menghantar sekumpulan lanun untuk mengambil wang yang akan dihantar melalui pengangkutan udara. 


Tu dia, where the money drop. Hehehe ;3Pakcik kayo. Namun, kadang-kadang, lanun akan ditembak sebaik sahaja mereka mengambil wang tebusan tersebut bergantung kepada modus operandi pihak penyelamat. Rest in peace, yo!! ;D
Comments
2 Comments

2 mangsa nasihangit:

Ridzwan Mohamed said...

macam ade pengalaman jadik lanun je.he3

jangan marah ye.gurau je!

Rakan Blog said...

N3 yang menarik....tapi sayang,ramai yang belum baca....apa kata share kat web ni
RakanBlog . Meningkatkan trafik dan follower blog .Rangkaian bloggers Malaysia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...